Låna en bild?

I morgon är det Sveriges Nationaldag & Svenska flaggans dag.

Då byts profilbilden på sociala medier ut mot en svensk flagga hos miljoner användare.

Är det lagligt att ladda ner eller spara en bild som man hittar på sociala medier eller någon annanstans på nätet?

Det råder delade meningar om just detta.

En del påstår att så fort man lägger upp en bild på sin blogg, i sitt flöde på Facebook så blir det allmän egendom och kan spridas vidare av vem som helst.

Så är det inte.

En fotograf har upphovsrätt till bilden i 70 år. Under denna tiden får ingen använda bilden utan att skriva ett avtal med fotografen.

Så ser du en otroligt vacker bild på Svenska flaggan och vill ha den som din profilbild på sociala medier i morgon så fråga fotografen först.

Läs mer HÄR

Många av er känner säkert igen bilden på Svenska flaggan i länken nedan. Den var en av de mest spridda bilderna på Nationaldagen 2011. Fotografen tröttnade och började kräva ersättning för de som använde hans bild utan avtal. Mer än 300 personer har fått ett betalningskrav på mellan 7000:- till 22000:- i ett fall vägrade användaren betala och det hela ledde till rättslig prövning. Hade man skrivit avtal med fotografen hade en bloggare fått betala 1200:-.

Här kan ni läsa mer om hans bild. LÄNK

Finns det bilder som är fria för vem som helst att använda?

Svar: JA

Men du måste aktivt leta efter dom.

Det finns flera bildbyråer som har mängder av gratis bilder som är fria att använda för bloggar eller sociala medier. En del kräver att du länkar till just deras webbsida när du lägger upp bilden en del kräver ingenting.

Här kommer några länkar till några av mina favoriter.

PIXABAY

tea-lights-2223898_1920.jpg

UNSPLASH

john-gibbons-276648

StockSnap

StockSnap_WBWKY1FQ2I.jpg

FREEIMAGES

swedish-flag-1444442.jpg

Mitt råd inför morgondagen är: Ladda gärna upp en bild på din bild av Sverige på dina sociala medier men använd en bild som du har rätt att använda.

Grattis på Nationaldagen

%d bloggare gillar detta: