Källkontroll bara när det passar?

 

 

Senaste året har vi översköljts av nyhetsartiklar, dokumentärer och till och med politiker som presenterar falska nyheter.

Vi har förstått vikten av att göra källkontroller. Hur rimligt är det att detta är sant, vad säger andra källor , kollat upp vad källorna de hänvisar egentligen säger osv.

Självklart är inte allt som skrivs sant det vet vi alla vid det här laget. Fake news är inte ens ett nytt påfund. Det finns massor av manipulerade fotografier på älvor, monster mm som folk trott varit äkta.

Det farligaste som finns är när människor börjar tror blint på vad andra mer karismatiska människor säger utan att ifrågasätta vad deras påståenden kommer från, visst låter det helt självklart?

Men

Men det finns minst ett ämne där en stor del av människorna helt glömmer bort det där med källkontroll.

När vi läser om religion så ser vi vad de som kallar sig följare av religionen gör eller säger och från dessa bildar vi vår egen uppfattning om hur illa religionen egentligen är utan att göra någon som helst källkontroll, inte ens massmedia ifrågasätter om det är religionen eller människan som det kommer ifrån.

Bara för att kristendomen har dödat massor av människor i guds namn är det då fel på religionen? Själklart är fel OM nu det skulle stå att man ska gå ut och döda i Guds namn. Men gör man lite källkontroll (i källan) så inser man väldigt snabbt att det inte går att döda i guds namn då en av de första reglerna är att ”Du ska inte döda, det fortsätter med att du ska ”älska din fiende”, ”hata allt ont”, ”bemöta ont med” gott osv.

Det finns många som utnyttjar kristendomen för sina egna syften som att skaffa sig mer pengar och makt så varför dömer vi så lätt en hel religion genom att titta på de som missbrukar den? Istället för att gå till källan och titta på det religionen säger?

Hur många har uttalat sig om att kristendomen är ett sätt att kontrollera folket, att få folket att sluta tänka själva utan att själva ha läst vad bibeln säger utan bara tittat på vad folk som säger att de följer bibeln gör? Det är inte källkontroll det minsta.

Koranen säger att du inte får tvinga på någon tror genom hot eller våld och dödar du en oskyldig kommer du dömas som du dödat hela mänskligheten. Ändå ser vi människor som säger sig följa koranen tvinga på andra sin religion under hot och självmordsbombare som dödar oskyldiga i tron att de kommer till himmelen och genom att enbart titta på dessa människor dömer vi hela religionen utan någon som helst källkontroll.

Vi har en religion som startats enbart i vinstsyfte ändå så följer människor blint den religionen och skänker sina pengar frivilligt till rörelsen. Varför gör vi ingen källkontroll innan vi går med i en rörelse som denna?

De farligaste människorna är inte de karismatiska människorna utan de människor som lyssnar på dem och inte vågar ifrågasätta. Det kommer alltid finnas bra talare som låter trovärdiga och kunniga, men de är ingenting utan dom som litar blint på dem utan att göra någon som helst källkontroll.

Jag tycker det är bra att vi har börjat ifrågasätta politiker, etablerade nyhetsmedia och inlägg på sociala medier men vi måste börja ifråga sätta de som säger ”Lyssna på mig jag vet at religionen säger att du ska göra så här”, vi måste gå till källan för att kunna få stopp på dödandet i guds namn. Att kriga mot dom som krigar i guds namn är fel väg att gå. Det ger bara mer och mer dödande.


 

 

 

%d bloggare gillar detta: